HiusClub

Hilse – Suosituimmat hilseshampoot vertailussa

Päivitetty viimeksi 4.4.2024

Hilse

Mikä aiheuttaa päänahan hilseilyä?

Hilse on yksi niistä asioista, joista harva haluaa puhua, mutta moni kärsii. Se ei ole vain esteettinen haitta; se on myös merkki siitä, että päänahkasi kaipaa huomiota. Mutta mikä aiheuttaa hilseen? Onko kyseessä kuiva päänahka vai hilse? Vai voiko se olla jotain muuta?

Jos päänahkasi on kutiava ja hilseilevä, se yrittää kertoa sinulle jotain. Oireet voivat vaihdella lievästä kutinasta ja hilseilystä voimakkaaseen punoitukseen ja jopa hiustenlähtöön. Rasvainen hilse on yksi yleisimmistä oireista, ja se voi olla merkki siitä, että päänahkasi tarvitsee erityistä hoitoa. Kutina ja hilseily voivat olla myös merkkejä siitä, että käytät liian voimakkaita tai ärsyttäviä hiustenhoitotuotteita. Myös ympäristötekijät, kuten kuiva ilma tai liiallinen auringonotto, voivat pahentaa oireita.

Hilseen hoito ei ole yksinkertaista, mutta se on mahdollista. Ensimmäinen askel on valita oikea shampoo. On olemassa monia erilaisia shampoita, jotka on suunniteltu erityisesti hilseen hoitoon. Jotkut sisältävät tehoaineita kuten ketokonatsolia tai sinkkipyritionia, jotka auttavat hallitsemaan hilsettä tehokkaasti. Mutta shampoo ei ole ainoa ratkaisu; myös hoitoaineet, öljyt ja jopa ruokavalio voivat vaikuttaa hilseen määrään ja laatuun. Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi auttaa tasapainottamaan päänahan öljyjä.

Yksi yleisimmistä myyteistä on, että hilse johtuu huonosta hygieniasta. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Hilse on monimutkainen tila, joka voi johtua monista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista, sieni-infektioista tai jopa stressistä. Jotkut ihmiset uskovat myös, että hilse vain katoaa itsestään ajan myötä, mutta tämäkään ei ole totta. Hilse vaatii aktiivista hoitoa ja ehkä jopa elämäntapamuutoksia.

Usko tai älä, mutta hilse on yleisempää kuin luulet. Se vaikuttaa noin puoleen maailman aikuisväestöstä. Joten, jos kärsit hilseestä, et ole yksin. 

Voiko hilse tarttua? Ei voi.  Vaikka hilse ei ole tarttuva, se voi olla sosiaalisesti rajoittava ja vaikuttaa itsetuntoon. Monet ihmiset kokevat olonsa epämukavaksi ja jopa noloksi, kun heillä on näkyvää hilsettä. Tämä voi johtaa välttelykäyttäytymiseen ja sosiaalisen elämän rajoittumiseen. On myös tärkeää huomata, että vaikka hilse itsessään ei ole vakava sairaus, se voi olla oire jostain muusta, kuten psoriaasista tai ekseemasta. Myös täit aiheuttavat epämukavaa oloa ja jopa noloutta. Lue täältä lisää mitkä shampoot sopivat täiden häätöön.

Parhaat hilseshampoot

9.6/10
Arvosana: 9.6/10

Cutrin – Bio+ active anti-dandruff shampoo

 • Suunniteltu erityisesti rasvaiselle ja hilseilevälle päänahalle.
 • Sisältää mäntykuoriuutetta ja sellerinsiemen-uutetta, jotka yhdessä auttavat puhdistamaan ja hoitamaan päänahkaa.
 • Antiseptinen vaikutus.
9.7/10
Arvosana: 9.7/10

Kérastase Symbiose 

 • Poistaa näkyvää hilsettä ja kuolleita soluja ilman kuivattavaa vaikutusta.
 • Parantaa sekä hiusten että päänahan terveyttä ja kosteuttaa hiuksia syvältä.
 • Ennalta ehkäisee hilseen muodostumista.
9.6/10
Arvosana: 9.6/10

Instant Relief – Dandruff Shampoo

 • Tarjoaa helpotusta ja kosteutusta päänahalle aktiivisten ainesosien, kuten aloe veran ja glyseriinin avulla.
 • Erittäin tehokas poistamaan kuollutta ihoa, bakteereja ja tuotejäämiä päänahasta.
 • Sisältää luonnollisia ainesosia sekä on sulfaatiton.
9.3/10
Arvosana: 9.3/10

Sebamed – Anti-Dandruff hilseshampoo

 • Suunniteltu öljyisille hiuksille ja hilseilevälle päänahalle.
 • Puhdistaa ja kosteuttaa hiuksia.
 • Sopii miehille ja naisille.
9.2/10
Arvosana: 9.2/10

Abicare – Hilseshampoo

 • Kotimainen tuote
 • Sisältää kuusenpihkan rauhoittavia ainesosia ja Piroctone Olaminea, jotka yhdessä vähentävät sienestä ja kuivuudesta johtuvaa hilsettä.
 • Hellävarainen ja kosteuttaa sekä hiuksia että hiuspohjaa tehokkaasti.

Yleisimmät syyt hilseen muodostumiseen

Hilseen muodostumiseen voi vaikuttaa monia tekijöitä. Yksi yleisimmistä syistä on päänahan liiallinen kuivuminen, joka voi johtua esimerkiksi liian kuumista suihkuista tai tietyistä hiustenhoitotuotteista. Nämä tekijät voivat heikentää päänahan luonnollista öljybarrieria, mikä tekee ihosta alttiimman hilseelle. Myös päänahan sieni-infektiot, kuten Malassezia, voivat aiheuttaa hilsettä.

Tämä sieni elää useimpien ihmisten päänahassa, mutta joillakin ihmisillä se voi aiheuttaa ärsytystä ja hilseen muodostumista. Hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä, raskaus tai vaihdevuodet, voivat myös vaikuttaa päänahan kuntoon ja aiheuttaa hilsettä. Lisäksi stressi, joka vaikuttaa moniin kehomme toimintoihin, voi lisätä päänahan öljyntuotantoa ja edistää hilseen muodostumista. On tärkeää tunnistaa ja ymmärtää nämä tekijät, jotta voimme löytää tehokkaimman tavan hallita ja hoitaa hilsettä.

Hilseen yhteys hiusten terveyteen

Vaikka hilse itsessään ei vahingoita hiuksia suoraan, se voi heikentää päänahan terveyttä, mikä voi vaikuttaa hiusten kasvuun ja kuntoon. Päänahka on hiusten kasvun perusta, ja sen terveys vaikuttaa suoraan hiusten laatuun ja tiheyteen. Kutiseva ja ärtynyt päänahka voi johtaa hiustenlähtöön, jos sitä raapitaan liikaa. Jatkuva raapiminen voi vahingoittaa hiustuppeja ja heikentää hiusten kiinnittymistä päänahkaan.

Lisäksi, jos hilse jätetään hoitamatta, se voi aiheuttaa päänahan tulehduksia, jotka voivat vaikuttaa hiusten terveyteen. Tulehdukset voivat estää hiusten normaalin kasvun ja johtaa hiusten ohenemiseen. On siis tärkeää huolehtia päänahan terveydestä ja hoitaa hilse ajoissa, jotta hiukset pysyvät terveinä ja vahvoina pitkään.

Hilseen oireet - Mitä hilse paljastaa päänahkasi tilasta

Hilse ei ole vain ärsyttävä; se on myös päänahkasi tapa kommunikoida kanssasi. Jos päänahkasi on kutiava ja hilseilevä, se yrittää kertoa sinulle jotain. Oireet voivat vaihdella lievästä kutinasta ja hilseilystä voimakkaaseen punoitukseen ja jopa hiustenlähtöön. Rasvainen hilse on yksi yleisimmistä oireista, ja se voi olla merkki siitä, että päänahkasi tarvitsee erityistä hoitoa. Kutina ja hilseily voivat olla myös merkkejä siitä, että käytät liian voimakkaita tai ärsyttäviä hiustenhoitotuotteita.

Myös ympäristötekijät, kuten kuiva ilma tai liiallinen auringonotto, voivat pahentaa oireita. On tärkeää ymmärtää, että hilse ei ole vain kosmeettinen ongelma, vaan se voi olla oire jostain syvemmästä epätasapainosta kehossasamme.

Hilseessä voi esiintyä myös valkoisia tai keltaisia hiutaleita, jotka ovat itse asiassa kuolleita ihosoluja. Nämä hiutaleet voivat olla hienoja ja jauhemaista tai suurempia ja öljyisiä. Ne voivat näkyä hiuksissa, päänahassa ja jopa olkapäillä, jos ne putoavat vaatteille. Hilse voi esiintyä sekä kuivassa että rasvaisessa päänahassa, ja se voi jopa vaihdella samalla henkilöllä eri aikoina. Joskus päänahka voi tuntua myös polttavalta tai kirvelevältä, erityisesti jos käytetään voimakkaita tai ärsyttäviä hiustenhoitotuotteita.

On tärkeää huomata, että vaikka hilse itsessään ei yleensä johda hiustenlähtöön, voimakas raapiminen ja päänahan ärsytys voivat vahingoittaa hiuksia ja johtaa niiden ohenemiseen tai lähtöön.

Hilseen hoito: Parhaat käytännöt ja tuotteet hilseen hallintaan

Ensimmäinen askel on valita oikea shampoo. On olemassa monia erilaisia shampoita, jotka on suunniteltu erityisesti hilseen hoitoon. Jotkut sisältävät tehoaineita kuten ketokonatsolia tai sinkkipyritionia, jotka auttavat hallitsemaan hilsettä tehokkaasti. Mutta shampoo ei ole ainoa ratkaisu; myös hoitoaineet, öljyt ja jopa ruokavalio voivat vaikuttaa hilseen määrään ja laatuun.

Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi auttaa tasapainottamaan päänahan öljyjä. Lisäksi on olemassa erilaisia kotihoitoja, kuten omenaviinietikka- ja teepuuöljyhoidot, jotka voivat tarjota luonnollisen avun hilseongelmaan. merkki siitä, että päänahkasi kaipaa huomiota.

Oikeanlaisella hoidolla ja tuotteilla voit pitää päänahkasi terveenä ja hilseettömänä. Muista, että jokainen päänahka on yksilöllinen, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi on tärkeää kokeilla erilaisia tuotteita ja hoitokeinoja, kunnes löydät sen, joka sopii juuri sinulle. Tämä voi tarkoittaa, että joudut kokeilemaan useita erilaisia shampoita, hoitoaineita ja jopa kotitekoisia naamioita ennen kuin löydät oikean yhdistelmän.

Myös ruokavalio ja elämäntavat, kuten stressinhallinta, voivat vaikuttaa päänahan terveyteen. Joten älä unohda, että kokonaisvaltainen lähestymistapa on usein tehokkain.  Loppujen lopuksi, tavoitteesi on pitää päänahkasi terveenä, ja joskus se vaatii ammattilaisen apua.

 

Vinkkejä hilsettä ehkäisevään hiustenhoitoon

Hilsettä voi ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin on tärkeää valita oikeat hiustenhoitotuotteet, jotka eivät kuivata päänahkaa. Kuivattu päänahka voi olla alttiimpi hilseelle, joten on tärkeää valita tuotteet, jotka kosteuttavat ja ravitsevat päänahkaa samalla kun ne puhdistavat hiukset. Lisäksi säännöllinen päänahan hieronta voi stimuloida verenkiertoa ja ehkäistä hilseen muodostumista. Hieronta voi myös auttaa poistamaan kuolleet ihosolut päänahasta ja estää niitä kertymästä hilseeksi.

On myös suositeltavaa välttää liian kuumia suihkuja, sillä ne voivat kuivattaa päänahkaa entisestään. Sen sijaan haalea vesi on hellävaraisempi sekä hiuksille että päänahalle. Mietojen shampoiden käyttö voi auttaa säilyttämään päänahan luonnollisen pH-tasapainon ja estää ärsytystä. 

Miten ruokavalio vaikuttaa hilseen muodostumiseen?

Ruokavalio voi vaikuttaa moniin kehomme toimintoihin, mukaan lukien päänahan terveyteen. Se, mitä syömme, ei ainoastaan vaikuta siihen, miltä näytämme ulkoisesti, vaan myös siihen, miten kehomme toimii sisäisesti. Esimerkiksi, jos ruokavaliossa on puutetta tietyistä vitamiineista ja mineraaleista, se voi johtaa päänahan ongelmiin, kuten hilseen muodostumiseen.

Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet, voi auttaa ylläpitämään terveellistä päänahkaa ja vähentämään hilseen riskiä. Omega-3-rasvahapot, sinkki ja B-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä päänahan terveydelle. Omega-3-rasvahapot voivat auttaa vähentämään päänahan tulehdusta, kun taas sinkki ja B-vitamiinit voivat auttaa vahvistamaan hiuksia ja edistämään niiden kasvua.

On siis hyvä idea pitää silmällä ruokavaliotaan ja varmistaa, että saat tarpeeksi näitä ravintoaineita. Lisäksi on suositeltavaa välttää liiallista sokerin, alkoholin ja prosessoidun ruoan saantia, sillä ne voivat heikentää päänahan kuntoa ja edistää hilseen muodostumista.

Myytit ja totuudet hilseestä

Monet ihmiset uskovat virheellisesti, että hilse johtuu huonosta hygieniasta, mutta tämä ei ole totta. Tämä yleinen harhaluulo on johtanut moniin väärinkäsityksiin ja voi aiheuttaa tarpeetonta häpeää niille, jotka kärsivät hilseestä. Vaikka liiallinen hiusten peseminen voi pahentaa hilsettä, se ei ole sen pääasiallinen syy. Itse asiassa, liian usein peseminen voi häiritä päänahan luonnollista öljytasapainoa, mikä voi johtaa lisääntyneeseen hilseen muodostumiseen.

On myös myytti, että hilse on tarttuvaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Hilse ei ole seurausta bakteeri- tai virusinfektiosta, joten sitä ei voi ”tartuttaa” toiseen henkilöön. On tärkeää erottaa tosiasiat myyteistä, jotta voimme ymmärtää ja hoitaa hilsettä tehokkaasti. Tiedon lisääntyessä voimme tehdä parempia valintoja hiusten ja päänahan hoidossa ja välttää turhia huolia ja väärinkäsityksiä.

Usein kysytyt kysymykset

Hilse on tila, jossa päänahka hilseilee eli irrottaa kuolleita ihosoluja tavallista enemmän. Tämä johtaa usein valkoisten tai keltaisten hiutaleiden muodostumiseen, jotka voivat näkyä hiuksissa, päänahassa ja jopa vaatteilla. Hilse ei ole sairaus eikä se ole tarttuva, mutta se voi olla merkki päänahan epätasapainosta tai jopa tietyistä ihosairauksista, kuten seborrooisesta dermatiitista tai psoriasiksesta.

Hilse voi aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä, ja se voi olla esteettisesti häiritsevää

Kyllä, stressi voi olla yksi tekijä, joka pahentaa tai laukaisee hilseilyä. Stressi vaikuttaa kehon hormonitasoihin ja voi johtaa talirauhasten lisääntyneeseen toimintaan, mikä puolestaan voi aiheuttaa tai pahentaa hilseilyä. Stressi voi myös heikentää immuunijärjestelmää, mikä saattaa tehdä päänahan alttiimmaksi sieni-infektioille, yksi yleisimmistä hilseen aiheuttajista.

Lisäksi stressi voi vaikuttaa elämäntapoihin tavalla, joka pahentaa hilseilyä. Esimerkiksi stressaantuneena ihmiset saattavat laiminlyödä hygienian tai käyttää enemmän hiustuotteita, kuten hiuslakkaa tai geeliä, jotka voivat ärsyttää päänahkaa ja pahentaa hilseilyä.

Vaikka stressi itsessään ei yleensä ole hilseen perimmäinen syy, se voi olla merkittävä tekijä, joka pahentaa olemassa olevaa tilaa. Stressinhallintatekniikat, kuten meditaatio, liikunta ja riittävä uni, voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja siten myös vähentää hilseilyn voimakkuutta tai esiintyvyyttä.

Hilseen hoitoon on useita eri lähestymistapoja, ja se, mikä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Tässä joitakin yleisiä keinoja hilseen hoitoon:

 1. Erityiset Hilse-shampoot: Markkinoilla on monia erilaisia shampoita, jotka on suunniteltu erityisesti hilseen hoitoon. Nämä shampoot voivat sisältää ainesosia kuten ketokonatsolia, sinkkipyritionia, salisyylihappoa tai tervaa, jotka auttavat hallitsemaan hilsettä.

 2. Säännöllinen Päänahan Hoito: Päänahan säännöllinen puhdistus ja hoito voivat auttaa hallitsemaan hilsettä. On tärkeää seurata shampoon käyttöohjeita ja antaa sen vaikuttaa päänahassa tarpeeksi kauan.

 3. Luonnolliset Hoitokeinot: Joillekin ihmisille luonnolliset hoitokeinot, kuten omenaviinietikka, aloe vera tai teepuuöljy, voivat olla tehokkaita. Nämä voivat auttaa tasapainottamaan päänahan pH-tasoa ja vähentämään tulehdusta.

 4. Elämäntapamuutokset: Stressinhallinta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni voivat myös auttaa hallitsemaan hilsettä.

 5. Vältä ärsyttäviä tuotteita: Jotkut hiustenhoitotuotteet, kuten hiuslakat, geelit tai jopa jotkut shampoot ja hoitoaineet, voivat ärsyttää päänahkaa ja pahentaa hilseilyä. Kokeile vaihtaa miedompiin tuotteisiin ja katso, auttaako se.

 6. Henkilökohtainen Hygienia: Vaikka hilse ei ole merkki huonosta hygieniasta, säännöllinen hiusten pesu ja päänahan puhdistus voivat auttaa hallitsemaan oireita.

Kyllä, joissakin tapauksissa shampoo tai muut hiustenhoitotuotteet voivat itse asiassa aiheuttaa tai pahentaa hilseilyä. Tässä muutamia syitä, miksi näin voi tapahtua:

 1. Ärsyttävät Ainesosat: Jotkut shampoot sisältävät kemikaaleja tai muita ainesosia, jotka voivat ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa hilseilyä.

 2. Liiallinen Puhdistus: Erittäin voimakkaat shampoot voivat poistaa päänahasta luonnolliset öljyt, mikä voi johtaa kuivaan ja hilseilevään päänahkaan.

 3. Allergiset Reaktiot: Joillakin ihmisillä voi olla allergisia reaktioita tietyille ainesosille, kuten hajusteille tai säilöntäaineille, jotka voivat aiheuttaa päänahan ärsytystä ja hilseilyä.

 4. Väärä Tuotetyyppi: Kaikki päänahat eivät ole samanlaisia, ja väärän tyyppinen shampoo (esimerkiksi shampoo rasvaiselle päänahalle, kun sinulla on itse asiassa kuiva päänahka) voi pahentaa hilseilyä.

 5. Tuotejäämät: Joissakin shampoissa on ainesosia, jotka voivat jättää jäämiä päänahkaan, mikä voi aiheuttaa ärsytystä ja hilseilyä.

Hilseen hoitoon on olemassa useita eri menetelmiä ja tuotteita. Yleisimpiä keinoja ovat:

 1. Hilseileville hiuksille tarkoitetut shampoot: Nämä shampoot sisältävät ainesosia, kuten sinkkipyritionia, salisyylihappoa, seleenisulfidia tai ketokonatsolia, jotka auttavat vähentämään hilseen muodostumista ja rauhoittamaan päänahkaa.

 2. Säännöllinen hiusten pesu: Säännöllinen pesu auttaa poistamaan hilsettä ja ylimääräistä talia päänahasta.

 3. Päänahan hoito: Hellävarainen päänahan hieronta shampoopesun yhteydessä voi edistää verenkiertoa ja auttaa poistamaan hilseileviä ihosoluja.

 4. Luonnolliset hoitokeinot: Joillekin voi sopia luonnolliset hoitokeinot, kuten teepuuöljy, omenaviinietikka tai aloe vera, jotka voivat rauhoittaa päänahkaa ja vähentää hilseen muodostumista.

 5. Ravitsemus: Terveyttä edistävä ruokavalio, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, B-vitamiineja ja sinkkiä, voi auttaa parantamaan ihon ja päänahan kuntoa.

 6. Vältä ärsyttäviä aineita: Joissakin tapauksissa hilseen muodostumista voi lisätä hiustuotteiden, kuten hiuslakkojen, geelien tai vahojen käyttö. Kokeile välttää tai vaihtaa näitä tuotteita.

Hilseen rapsuttaminen ei ole suositeltavaa, sillä se voi pahentaa tilannetta monella tavalla:

 1. Ihon vaurioituminen: Voimakas rapsuttaminen voi vahingoittaa päänahan herkkää ihoa, aiheuttaen haavoja, punoitusta tai tulehduksia.

 2. Hilseen lisääntyminen: Rapsuttamalla saatat irrottaa enemmän hilseileviä ihosoluja, mikä saattaa näyttää siltä, että hilse pahenee.

 3. Tulehduksen riski: Avoin iho on alttiimpi bakteeri- tai sieni-infektioille, mikä voi johtaa tulehdukseen ja pahentaa päänahan kuntoa.

 4. Kutinan lisääntyminen: Rapsuttaminen voi ärsyttää päänahkaa entisestään, mikä saattaa johtaa lisääntyneeseen kutinaan.

Sen sijaan, että rapsuttaisit hilsettä, on parempi käyttää asianmukaisia hoitomenetelmiä, kuten hilsettä ehkäiseviä shampoita tai luonnollisia hoitokeinoja. Jos hilse on vakavaa tai siihen liittyy voimakasta kutinaa, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen asianmukaisen hoidon saamiseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: